Mostra de curtmetratges infantils

Posted on juny 24, 2016 
Filed Under cinema | Leave a Comment

pascale _ecquet

Els xiquets ja són de vacances i el mainstreem de la indçustria cinematogràfica programa puntualment novetats en la cartellera adreçades a ells, especialment en el camp de l’animació. Però si un té certa dificultat, comprensible, per anar-hi en contra, sàpiga almenys que la programació es pot complementar amb propostes alternatives que acosten al públic més menut a altres mirades, altres sensibilitats en forma i fons. Així doncs destaquem que els propers dies dimarts 28, dimecres 29 i dijous 30, a les 18:30 h. i en col·laboració amb Some Like It Short, Aragó Cinema té el plaer de presentar una mostra de curts infantils. La mostra està dividida en 3 programes, un per dia/sessió, i amb títols internacionals agrupats per edats -sempre orientativament- per a un públic d’1 a 9 anys.

PROGRAMA 1 – Amistats animades (d’1 a 3 anys) – sense diàlegs
•    Hopfrog (Leónid Shmelkov) 5’
•    La niña que tenía una sola oreja (Álvaro León) 13’21’’
•    Eideann (Álvaro Granados) 5’18’’
•    Homeland (Juan de Dios Márfil Atienza) 6’30’’
•    El pájaro raro (Leslie Pandelakis) 4’29”
•    El vendedor de humo (Jaime Maestro Sellés) 6’22’’
•    Fuga animada (Guto BR) 3’45’’
•    Una concha (Maya Tiberman) 7’17’’

PROGRAMA 2 – Sorpreses a lo bèstia (de 3 a 6 anys) – sense diàlegs
•    Monstre Sacré (Jean-Claude Rozec) 9’35’’
•    Una jirafa bajo la lluvia (Pascale Hecquet) 12’
•    Pareja de gallinas, salsa del cazador (Pascale Hecquet) 6’22’’
•    Leo creciente (Rubén Mateo) 9’35’’
•    Los caracoles de José (Sophie Roze) 11’48’’

PROGRAMA 3 – Estat d’alerta (de 6 a 9 anys) – sense diàlegs
•    Friendsheep (Jaime Maestro) 7’5’’
•    Zepo (César Díaz Meléndez) 3’
•    La pelota (Katja Roberts) 11’
•    Onemotetime (José González, Tonet Calabuig, Elisa Martínez) 5’
•    El empleo (Santiago Bou Grasso) 6’30’’
•    Ejercicio (Raúl Pérez) 7’13’’
•    Violeta, la pescadora del mar negro (Marc Riba, Anna Solanas) 9’
•    El ataque de los robots de Nebulosa 5 (Chema García Ibarra) 6’20’’

I tu, ets de llapis o de meló?

Posted on juny 21, 2016 
Filed Under educació, formació | Leave a Comment

com_ensenyar

Ensenyar no és tant donar respostes com ensenyar a fer-se preguntes. Siga com siga, a les properes Jornades d’estiu d’Akoe escola de mestres tindrem l’oportunitat de trobar algunes respostes, fer altres tantes preguntes i compartir unes dates per pensar com ha d’ensenyar ara l’escola. Per aprendre cal estimular el desig, el mos a la vida, l’apropiament de l’objecte i poder pensar-lo simbòlicament quan ens falta. Altre assumpte són les derives de caràcter i aquell que mossega perquè no pot sostenir-se en determinats contextos com un aula. Però també ací haurem d’introduir l’interrogant per pensar com els hem d’ensenyar, si més no per reaprendre a mossegar. Després del mos ja vindrà el relat, el traç, les hipòtesi, les preguntes intel·ligents, l’afecte… I com que triar no deixa de ser saber renunciar, ací va lo nostra pregunta intel·ligent:
tu ets de llapis o de meló?

Taller de Cine per venir

Posted on juny 14, 2016 
Filed Under cinema, formació | Leave a Comment

taller_accio_16

En el marc de les activitats Transforma de la Regidoria de Joventut, el col·lectiu Cine per venir proposa un taller pràctic orientat a qualsevol persona interessada en trobar-se amb altres des d’una perspectiva de col·laboració, discussió i intercanvi mutu. Consta de sessions pràctiques en què es desenvoluparan col·lectivament un o més documents fílmics relacionats amb el propi procés del taller, així com pràctiques de contextualització a partir de les referències audiovisuals de les pròpies persones participants. A la darrera d’aquestes sessions es presentarà l’obra o obres resultants a un públic més ampli. Durant el taller es visionaran els materials que es produisquen per tal de debatre.

L’activitat, amb 15 places, està adreçada a joves d’entre 18 i 35 anys i tindrà lloc esl dies 4, 5, 7, 8, 11, 12 i 15 de juliol de 2016 en horari de 17.00 a 20.00 h. El lloc de treball serà a les aules de l’edifici de Joventut, (C/ Campoamor, 91, 46022 València). El preu, 10 €, resulta més que accesible i ja es pot partir formalitzar la inscripció on-line.

http://www.juventud-valencia.es/guia-actividades.php?id=244

Els silencis mediàtics de 2015

Posted on juny 13, 2016 
Filed Under educació, publicacions, xarrades | Leave a Comment

silencis_15

En educació mediàtica com en altres contextos, sovint passa que més important que allò que es diu és allò que no es diu. Els oblits o els silencis no són casuals i ja ens va advertir Chomsky de les estratègies en la manipulació mediàtica. Per tant, si volem continuar en la tasca d’educar ciutadans crítics i amb interés per conéixer la realitat més enllà del que se’ns mostra, anirà bé tenir en compte aquesta proposta per a dimecres vinent.

L’anuari és un projecte de periodisme d’investigació que cada any treu a la llum temes que han estat silenciats als grans mitjans de comunicació, amb l’objectiu que arribin al coneixement de la societat. L’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics és un projecte inspirat amb la iniciativa nord-americana Project Censored que naix l’any 2010 amb la intenció de traure a la llum els temes que els mitjans de comunicació han passat per alt durant el darrer any. Al llarg dels cinc anys de vida del projecte, s’han publicat vora setanta reportatges d’investigació de temàtiques socials, econòmiques i polítiques de Catalunya, País Valencià i Illes Balears. Alguns dels temes publicats en les darreres edicions han tingut després un ressò mediàtic important, com és el cas Palma Arena, la vulneració de drets als CIE, la SICAV de la família Borbó o les xifres del frau fiscal. L’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat treu a la llum, per sisè any consecutiu, 12 temes que, des del seu punt de vista, han silenciat els mitjans de comunicació tradicionals al llarg del 2015. El resultat d’aquest exercici és l’ Anuari Mèdia.cat.

Inscripció gratuïta mitjançant el formulari  https://goo.gl/Z8vt0W

Veure i escoltar a Gervasio Sánchez

Posted on juny 6, 2016 
Filed Under exposicions, fotografia | Leave a Comment

gervasio_sanchez

Aquest curs que ja s’acosta al seu final, hem tingut més dificultat inclús per mantenir aquella funció nostra tan pràctica d’agenda d’esdeveniments d’interès, especialment d’aquells amb la possibilitat de ser gaudits per alumnat i professorat i els quals poden ser després ‘portats’ a l’aula. Així que en aquesta ocasió no hem volgut deixar prerdre el pols de l’actualitat i avisar de la conferència impartida pel fotògraf Gervasio Sánchez amb motiu de la mostra antològica que exposarà al Museu Valencià d’Etnologia. L’obra fotogràfica de Gervasio Sánchez —Premi Nacional de Fotografia 2009, atorgat pel Ministeri de Cultura— representa una llarga travessia per 25 anys d’obstinat treball en nombrosos escenaris bèl·lics i postbèl·lics d’Amèrica Llatina, Europa, Àsia i Àfrica; llocs que desvetlen la cruesa del nostre temps i en els quals perviuen, injustament oblidades, les víctimes de la barbàrie. Sense dubte una més que interessant, polièdirca en la seua lectura pedagògica i perquè la pugau enriquir vos deixem ací el text que la comissària ha publicat:

Gervasio és temperament i passió. Intenció i encoratjament, inconformisme i rebel·lia. Emoció i esquinçament. Al llarg de la seua trajectòria, la seua obra transcorre en la fusió d’estes pulsions per a oferir-nos, sense additius, l’extensa visió d’una geografia humana lacerada per la guerra, l’odi, la desolació i, fet i fet, oblidada en el seu sofriment. En el seu gran periple vital, Gervasio Sánchez ha sabut transcendir la marca de “reporter de guerra” cap a un triple repte professional. En primer lloc, ha reafirmat la seua nítida vocació i convicció de fotoperiodista independent. Després, ha incorporat als temes d’actualitat la construcció de projectes fotogràfics de llarg abast, més reflexius i minuciosos, que constitueixen un distintiu estratègic de la seua obra. I, finalment, ha contribuït al fet que la fotografia documental espanyola tinga un merescut reconeixement com a obra fotogràfica intrínseca, situada amb tot el dret en circuits i espais museístics.

Aquesta mostra antològica, organitzada amb motiu de la concessió del Premi Nacional de Fotografia 2009, atorgat pel Ministeri de Cultura, representa una llarga travessia per 25 anys d’obstinat treball en nombrosos escenaris bèl·lics i posbèl·lics d’Amèrica Llatina, Europa, Àsia i Àfrica; llocs que desvetlen la cruesa del nostre temps i en els quals langueixen, injustament oblidats, les víctimes de la barbàrie. L’obra fotogràfica de Gervasio constitueix, a dia de huí, un contundent llegat històric perquè en el futur no es puga dubtar del passat. Forjada amb infatigable coratge, se submergeix en realitats desoladores que molts preferirien ignorar. La seua fructífera producció suposa una innegable aportació a la fotografia de reportatge i constata com a través d’ella pot dignificar-se a les víctimes retratades amb una mirada particular que enalteix els millors valors del fotoperiodisme.

Sandra Balsells, comissària.

Sala Alfons el Magnánim. Museu Valencià d’Etnologia
Dimecres 8 de juny a les 19:00 h. | Entrada gratuïta

El Club Cinema Alzira clou temporada

Posted on juny 1, 2016 
Filed Under cinema | Leave a Comment

davis_moreau

Així és, amb l’acostament del final de curs, s’acosta també el final d’altres iniciatives. El Club Cinema Alzira tancarà la temporada amb la següent programació.

Divendres 3 de juny
Projecció pel·lícula: La novia de Paula Ortiz. 2015. Adaptació lliure de l’obra teatral Bodas de sangre de Federico García Lorca. 20.00 i 23.00 h.

Divendres 10 de juny
20.00 h. – Projecció: Ascensor para el Cadalso (Louis Malle ’58) (BSO Miles Davis) a l’Auditori C.C.
22.00 h. – Àpat per la cloenda de la temporada 2015-16 de Jazz i Cinema al Claustre oferit pel Club de Cinema i Aljazzira Jazz Club
23.00 h. – Concert The Prototype (The Lou Bennett Song Book ) (Organ Jazz Trio) al Claustre C.C.

I si voleu continuar gaudint del jazz, no dubteu d’estar atents a la 18 Mostra de Jazz al Carrer organitzat per Aljazzira Jazz Club, amb una programació força interessant.

Atenció alumnes, voleu experimentar?

Posted on maig 27, 2016 
Filed Under cinema, educació, festivals | Leave a Comment

cinemas_diffrents

El Festival de París des Cinemas Differents i és un esdeveniment anual organitzat pel Collectif Jeune Cinéma. El tema de cada edició se sotmet a votació dels membres del CJC. i la selecció de les pel·lícules és un procés col·lectiu dirigit per un grup de realitzadors CJC que, amb la seva experiència, seleccionen pel·lícules experimentals a partir d’un gran nombre de pel·lícules presentades cada any per tot el món. El festival promou cinematografies que se centren en l’acte i els esforços creatius per guiar al públic mitjançant la producció de continguts editorials. Des de 1999, el festival és cada vegada més reconegut internacionalment el que fa que més pel·lícules es presenten cada any. La història d’aquest festival està fortament lligada a la història de Collectif Jeune Cinéma, una cooperativa de cineastes amb seu a París per a la seva distribució.

Però açò no és tot, així que pareu especial atenció si teniu menys de 15 anys i ja heu realitzat o desitgeu fer una pel·lícula: el Collectif Jeune Cinéma vos dóna l’oportunitat de participar en un festival de cinema experimental internacional. Les pel·lícules presentades han de tenir almenys un minut de durada, fins a menys d’una hora. No s’imposa cap tema i no estan obligades a explicar una història. Una sensació, una impressió, les imatges que es troben belles o interessants. Vos podeu guair pel vostre desig de provar un tipus específic d’edició o de narrar amb el vostre estil sense por de la imperfecció o d’errades del so i la imatge, un joc de formes que vos inspiren. Tots aquests són algunes de les múltiples possibilitats per començar a fer la vostra pròpia pel·lícula. La selecció es projectarà al Festival de París des Cinemas Differents (4a October> 16 de 2016). El termini de presentació de les obres finalitza el 5 de juliol de 2016. I ja sabeu, si voleu compartir amb nosaltres el procés creatiu, no dubteu en fer-nos partíceps.

Bases i novetats de Quartmetratges 2016

Posted on maig 23, 2016 
Filed Under cinema, concursos | Leave a Comment

quartmetratges_16

Un any més tornen a la càrrega amb una nova edició dels dos concursos que donen forma a Quartmetratges, un festival de curts que tracta de reivindicar el talent dels creadors valencians i acostar les seues obres al públic. Aquest any celebren el XXXIII Concurs de Curtmetratges i el XXVIII Concurs de Guions per a curts, mantenint tant els premis como les seccions d’anys passats. Ara bé, en el seu afany de continuar millorant, enguany compten amb novetats.

Nou premi al curt revelació: Fa tres anys varen reforçar l’aposta pel cinema en valencià creant un premi dedicat especialment als curtmetratges en la nostra llengua, i enguany ofereixen amb un nou Premi al Curt Revelació, que complementa el palmarès.

Ampliació de la durada màxima: Enguany a més han ampliat de 25 a 30 la durada màxima dels curtmetratges participants. L’organització ha estat un temps reflexionant respecte aquest canvi, i finalment ha decidit acollir-se al criteri marcat per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques en les bases de participació dels Premis Goya. I  és que no volen que cap curt valencià es quede fóra de Quartmetratges per uns minuts de diferència.

Revisió de les bases i la fitxa d’inscripció: Han aprofitat per a revisar a fons el text tant de les bases com de la fitxa d’inscripció. L’objectiu ha estat aclarir al màxim les condicions de participació, i simplificar el procés. La fitxa d’inscripció ha patit una forta revisió i una reducció significativa. No obstant això, continua sent molt important adjuntar tota la documentació sol·licitada. Podeu consultar detaladament les bases al següent enllaç:

BASES 2016

Pel que fa al termini de presentació d’obres disposeu fins el 17 de juny a fer-los arribar els vostres curtmetratges i guions. Ah, i no deixeu de seguir-los en els perfils de Facebook i Twitter des dels quals ens aniran donant puntual informació del festival.

Curtmetratges per la diversitat

Posted on maig 19, 2016 
Filed Under cinema, concursos | Leave a Comment

 rainbow_flag

La Delegació de Joventut, Esports i Igualtat de la Diputació de València, juntament amb l’Associació per la Coeducació, tenen el plaer d’invitar-nos a la projecció i posterior debat dels curtmetratges guanyadors del I Certamen de Curtmetratges per la Diversitat 2016. A l’acte assistiran Isabel García Sánchez, diputada delegada de Joventut, Esports i Igualtat; Paqui Méndez, directora del certamen i presidenta de l’Associació per la Coeducació; els directors dels curts seleccionats i un representant de Lambda, com a entitat col·laboradora.

El certamen pretén revitalitzar la noció de gènere com un concepte dinàmic i evolucionat que conduisca a superar la identificació de rols socialment construïts, potenciant nous enfocaments sobre la pluralitat de les identitats que caracteritzen les persones que composen la societat. En definitiva, aquest certamen tracta de promoure un teixit participatiu i solidari en defensa de la igualtat i la diversitat com a manifestació del valor de la integració social i la funció comunitària, que constitueixen un dels eixos que han de ser fonamentals en les polítiques d’igualtat de qualsevol corporació.

L’acte tindrà lloc al MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat) el dimarts 24 de maig de 2016, a les 19:00 hores.

Totó, el paradís del cinema a Nazaret

Posted on maig 17, 2016 
Filed Under cinema, educació, festivals | Leave a Comment

toto_16

L’arribada d’una notícia com aquesta és sempre motiu de celebració. Es posa en marxa la primera edició de Totò. Festival de Cinema Itinerant que quasi a ulls tancats ja podem assegurar és tracta d’una iniciativa molt però que molt suggerent. Totó, que amb el nom vol retre homenatge al protagonista de Cinema Paradiso, per la seua fascinació pel cinema, es celebrarà el diumenge 22 de maig al barri de Natzaret, més concretament al pati del Col·legi Ntra. Sra. Dels Desemparats (C/ Alt del Mar). L’esdeveniment, està dirigit a un públic infantil i familiar i a tot aquell interessat en el cinema com a eina educativa i artística. El Festival començarà a les 10.00 del matí amb un ‘esmorzar compartit’ obert a totes les edats, en què els assistents poden portar el seu tassa del desdejunar i alguna cosa per compartir.
A partir de les 11:00 hores, els més menuts podran convertir-se en cineastes i participar en diferents tallers audiovisuals, totalment gratuïts de temàtica variada, com un taller de cinema negre a càrrec de Luminària, un taller de remakes de la mà de Miquel Tello, un taller de reportatge amb Cinesin o un taller de precines amb Nautilus Audiovisual, entre d’altres.

Paral·lelament, s’organitzarà una ruta guiada per Natzaret, per conèixer la història del barri. A les 16:30 hores es celebrarà la Trobada Audiovisual: un diàleg compartit sobre Cinema, Educació i integració social, en què parlarem amb persones i col·lectius de València que utilitzen l’audiovisual com a recurs pedagògic. A les 17:30 hores començarà la Mostra de Curtmetratges, una selecció de treballs realitzats per nens i joves de diferents nacionalitats, dividits en tres seccions: Totò Documenta, Totò Experimenta i Totò a València. Finalment, a les 19:00 hores es projectarà “La planta despetrificadora”, cortometra- je realitzat pels nens del Taller de cinema Totò, entre febrer i abril de 2016 al barri de Natzaret.

Totò és un projecte audiovisual per a xiquets i joves, desenvolupat sota la convocatòria d’ajudes Emergents de la Universitat de València. L’activitat va començar al mes de febrer amb un taller de cinema al participar 17 nens d’entre 8 i 12 anys de diferents col·legis i col·lectius de Natzaret. L’objectiu era realitzar un curtmetratge en el que el barri, la seua vida quotidiana i els seus habitants fossen els protagonistes. D’aquest taller va sorgir La planta despetrificadora, un curtmetratge d’aventures en el qual un grup de xiquets ha d’enginyar per salvar el seu amic Fernando, que ha quedat petrificat, víctima d’una broma i l’estrena  serà el dia 22 de maig al festival Totò.

Pel seu caràcter itinerant, les següents edicions es traslladaran a altres zones de València on l’oferta cultural siga escassa i el cinema tot just tinga presència en la vida pública. Però ara toca gaudir d’aquesta primera edició d’una iniciativa amb esperit de transformació pedagògica, creativa i social ben necessària.

Next Page →