Vacances: bon estiu

Posted on juliol 20, 2016 
Filed Under altres | Leave a Comment

hockney_plongeur

Tanquem ací. Ha sigut un final de curs realment intens i arribats a aquest punt senzillament toca açò, vancances. Tornarem amb un nou curs, amb les ganes i les idees renovades. Ara només, desitjar-vos bon estiu!

27a eacn

Posted on juliol 11, 2016 
Filed Under cinema, educació | Leave a Comment

Ves per on que sembla sigué ahir quan encara no havíem marxat i ara ja publiquem el resum de la 27a edició de l’eacn · escola d’activitats culturals a la naturalesa d’escolagavina. I és que arribats a aquest punt tenim una sensació un tant extranya pel que fa a la vivència del temps. D’un costat perquè arribar a 27 edicions genera cert déja-vu, que pot fer-nos pensar, per exemple, que les imatges són en si les mateixes. D’altre perquè la intensitat de l’activitat, del projecte, fa que es desdibuixen els marges del temps i acabes preguntan-te com és possible tant en tant poc de temps. Siga com siga, tot i els elements que es repeteixen any rere any, cada edició és diferent, singular i açò precisament li confereix la seua màgia particular.

L’estructura d’una edició d’estiu ve a ser molt semblant cada any. El primer dia, dilluns, els alumnes, després del trasllat a la localitat i l’acomodació a la casa, prenen contacte ja amb el material de treball mitjançant una xarrada introductòria a càrrec de Jordi Orts. Es presenta el projecte central i es donen un seguit de pautes de treball (planificació cinematogràfica, pautes de rodatge…). Després entren, per equips de treball, en la part pràctica amb la planifiació, rodatge i edició d’una seqüència extreta d’un producte cinematogràfic o audiovisual real, en concret un fragment del capítol pilot de The Big Bang Theroy. I per què un sitcom i no una pel·lícula com hem fet en tantes ocasions anteriors? Doncs perquè en aquesta edició vàrem optar per treballar el format de la sitcom i així poder pensar sobre les claus de l’humor i com portar-lo a pantalla. A la nit i amb les peces tancades, fem el visionat comentat i finalment contrastem les diferents opcions de realització dels equips amb l’opció del director en la peça original. Sense dubte una proposta ben didàctica.

Dimarts i dijous són dies reservats quasi per complet al rodatge del projecte central, en aquesta edició, plantejar un capítol pilot d’una sitcom ideada per l’alumnat. Bé, millor dit dues sitcoms perquè vàrem dividir el grup de 16 alumnes en dos equips de treball. També dimarts i dijous també reservem l’espai de la vesprada per rebre cada dia a un convidat. I és que altre dels objectius de l’eacn és posar l’alumnat en contacte amb professionals de l’audiovisual o gent jove que pel seu treball i la seua iniciativa poden esdevindre bons referents. Dimarts vàrem rebre a Marta Varona, editora de vídeo a El Ministerio. Sigué un plaer escoltar-la i que ens mostrara el seu treball, però doblement perquè Marta sigué alumna d’aquelles primeres edicions de l’eacn i eixe canvi d’alumna a creativa professional generà un efecte d’atracció molt motivador. I dijous vàrem rebre a Paco Romeu, dramaturg reconegut especialment per diverses obres teatrals juvenils i alguna altra per a un públic adult que ara mateix s’està representant. Paco va fer una xarrada amb elements de gran interès, claus per entendre com de diferent és escriure per a teatre que per a cinema. Precisament una obra teatral seua, Vocabulario (Sam Baixauli, 2013), va ser adaptada a format de curtmetratge, i sentir-lo explicar aquest procés d’adaptació, resultà molt il·lustratiu. Marta i Paco també varen quedar molt satisfets de l’ocasió i a ells no podem més que estar-los infinitament agraïts.

Pel mig, dimecres, la primera de les dues eixides. Recordeu, l’eacn també és contacte amb la naturalesa i coneixement del territori. És la PR-V92 que actua de fil condcutor i ens porta a paisatges increïbles de la comarca dels Serrans. Per ella marxem de Chelva a Calles i tornada. L’eixida és caminar, respirar, olorar natura, sorprendre’s de restes arqueològiques com l’aqüeducte de la penya tallada, el bany a la piscina municipal de calles i si hi havia un tram desagraït doncs apliquem filosofia gamer i el convertim en el que comença a ser el nostre particular i clàssic iron(wo)man. L’altra de les dues excursions serà divendres en el tram final de la setmana. Remuntar el riu Tuéjar és sempre l’aventura d’endinsar-te quasi en una altra dimensió on no hi ha més preocupació que anar en compte amb les canyes o els esbarzers. La resta és gaudir de cada pas i les rialles amb els companys, i literalment d’anar contracorrent fins l’explosió final d’aigua a l’assut de la presa d’Olinches. És Paco Raga, biòleg, mestre de secundària i l’altra alma màter de l’eacn que ens guiarà pel riu, i per cada racó de l’activitat, amb la seguretat sempre de portar-nos a bon port a base d’entusiasme, energia, sentit de l’humor i entrega.

Però l’activitat no para i sumem altra proposta, un clàssic també: les vídeocreacions a partir d’un fragment musical. Un treball de creació audiovisual completament lliure més enllà de la música donada que mobilitza l’alumnat a la recerca dels seus recursos videogràfics. Divendres a la nit vàrem veure el resultat amb el microfestival de vídecreacions. Enguany es va imposar per votació popular molt ajustada Paradís perdut, dirigida per Anna Blasco i Carla Melgoso de 4t d’eso.

Finalment arriba dissabte. Al matí encara es tanquen alguns plans pendents, abans que l’estòmac no pensara més en la magnífica paella que ens va fert Lucas, col·laborador del projecte en la seua part d’intendència. Tocà com cada dia endreçar la casa però també arreplegar, tancar equipatges i algun últim joc abans no vingueren els pares a la posada en comú final amb les explicacions i projeccions pertinents. El sopar ja és opcional però ningú es volia perdre’s el comiat amb aquelles llàgrimes que enceten les vacances d’estiu.

27a eacn (quin final de curs)

Posted on juliol 4, 2016 
Filed Under cinema, educació | Leave a Comment

eacn_textura

Començarem pel parèntesi: quin final de curs. La densitat d’accions i imprevistos des dels últimes dies de curs ha sigut com no recordàvem. Ara tot passarà a un altre pla, el cinematogràfic. Mai millor dit, doncs hui dilluns comencem a una nova edició de l’eacn · escola d’activitats culturals a la naturalesa. Ens espera una setmana d’activitats, propostes i experiències al voltant del cinema, la natura i el coneixment del territori però també del treball en equip i la convivència. Ara toca gaudir, la setmana vinent vos contarem. I en van 27!

Mostra de curtmetratges infantils

Posted on juny 24, 2016 
Filed Under cinema | Leave a Comment

pascale _ecquet

Els xiquets ja són de vacances i el mainstreem de la indçustria cinematogràfica programa puntualment novetats en la cartellera adreçades a ells, especialment en el camp de l’animació. Però si un té certa dificultat, comprensible, per anar-hi en contra, sàpiga almenys que la programació es pot complementar amb propostes alternatives que acosten al públic més menut a altres mirades, altres sensibilitats en forma i fons. Així doncs destaquem que els propers dies dimarts 28, dimecres 29 i dijous 30, a les 18:30 h. i en col·laboració amb Some Like It Short, Aragó Cinema té el plaer de presentar una mostra de curts infantils. La mostra està dividida en 3 programes, un per dia/sessió, i amb títols internacionals agrupats per edats -sempre orientativament- per a un públic d’1 a 9 anys.

PROGRAMA 1 – Amistats animades (d’1 a 3 anys) – sense diàlegs
•    Hopfrog (Leónid Shmelkov) 5’
•    La niña que tenía una sola oreja (Álvaro León) 13’21’’
•    Eideann (Álvaro Granados) 5’18’’
•    Homeland (Juan de Dios Márfil Atienza) 6’30’’
•    El pájaro raro (Leslie Pandelakis) 4’29”
•    El vendedor de humo (Jaime Maestro Sellés) 6’22’’
•    Fuga animada (Guto BR) 3’45’’
•    Una concha (Maya Tiberman) 7’17’’

PROGRAMA 2 – Sorpreses a lo bèstia (de 3 a 6 anys) – sense diàlegs
•    Monstre Sacré (Jean-Claude Rozec) 9’35’’
•    Una jirafa bajo la lluvia (Pascale Hecquet) 12’
•    Pareja de gallinas, salsa del cazador (Pascale Hecquet) 6’22’’
•    Leo creciente (Rubén Mateo) 9’35’’
•    Los caracoles de José (Sophie Roze) 11’48’’

PROGRAMA 3 – Estat d’alerta (de 6 a 9 anys) – sense diàlegs
•    Friendsheep (Jaime Maestro) 7’5’’
•    Zepo (César Díaz Meléndez) 3’
•    La pelota (Katja Roberts) 11’
•    Onemotetime (José González, Tonet Calabuig, Elisa Martínez) 5’
•    El empleo (Santiago Bou Grasso) 6’30’’
•    Ejercicio (Raúl Pérez) 7’13’’
•    Violeta, la pescadora del mar negro (Marc Riba, Anna Solanas) 9’
•    El ataque de los robots de Nebulosa 5 (Chema García Ibarra) 6’20’’

I tu, ets de llapis o de meló?

Posted on juny 21, 2016 
Filed Under educació, formació | Leave a Comment

com_ensenyar

Ensenyar no és tant donar respostes com ensenyar a fer-se preguntes. Siga com siga, a les properes Jornades d’estiu d’Akoe escola de mestres tindrem l’oportunitat de trobar algunes respostes, fer altres tantes preguntes i compartir unes dates per pensar com ha d’ensenyar ara l’escola. Per aprendre cal estimular el desig, el mos a la vida, l’apropiament de l’objecte i poder pensar-lo simbòlicament quan ens falta. Altre assumpte són les derives de caràcter i aquell que mossega perquè no pot sostenir-se en determinats contextos com un aula. Però també ací haurem d’introduir l’interrogant per pensar com els hem d’ensenyar, si més no per reaprendre a mossegar. Després del mos ja vindrà el relat, el traç, les hipòtesi, les preguntes intel·ligents, l’afecte… I com que triar no deixa de ser saber renunciar, ací va lo nostra pregunta intel·ligent:
tu ets de llapis o de meló?

Taller de Cine per venir

Posted on juny 14, 2016 
Filed Under cinema, formació | Leave a Comment

taller_accio_16

En el marc de les activitats Transforma de la Regidoria de Joventut, el col·lectiu Cine per venir proposa un taller pràctic orientat a qualsevol persona interessada en trobar-se amb altres des d’una perspectiva de col·laboració, discussió i intercanvi mutu. Consta de sessions pràctiques en què es desenvoluparan col·lectivament un o més documents fílmics relacionats amb el propi procés del taller, així com pràctiques de contextualització a partir de les referències audiovisuals de les pròpies persones participants. A la darrera d’aquestes sessions es presentarà l’obra o obres resultants a un públic més ampli. Durant el taller es visionaran els materials que es produisquen per tal de debatre.

L’activitat, amb 15 places, està adreçada a joves d’entre 18 i 35 anys i tindrà lloc esl dies 4, 5, 7, 8, 11, 12 i 15 de juliol de 2016 en horari de 17.00 a 20.00 h. El lloc de treball serà a les aules de l’edifici de Joventut, (C/ Campoamor, 91, 46022 València). El preu, 10 €, resulta més que accesible i ja es pot partir formalitzar la inscripció on-line.

http://www.juventud-valencia.es/guia-actividades.php?id=244

Els silencis mediàtics de 2015

Posted on juny 13, 2016 
Filed Under educació, publicacions, xarrades | Leave a Comment

silencis_15

En educació mediàtica com en altres contextos, sovint passa que més important que allò que es diu és allò que no es diu. Els oblits o els silencis no són casuals i ja ens va advertir Chomsky de les estratègies en la manipulació mediàtica. Per tant, si volem continuar en la tasca d’educar ciutadans crítics i amb interés per conéixer la realitat més enllà del que se’ns mostra, anirà bé tenir en compte aquesta proposta per a dimecres vinent.

L’anuari és un projecte de periodisme d’investigació que cada any treu a la llum temes que han estat silenciats als grans mitjans de comunicació, amb l’objectiu que arribin al coneixement de la societat. L’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics és un projecte inspirat amb la iniciativa nord-americana Project Censored que naix l’any 2010 amb la intenció de traure a la llum els temes que els mitjans de comunicació han passat per alt durant el darrer any. Al llarg dels cinc anys de vida del projecte, s’han publicat vora setanta reportatges d’investigació de temàtiques socials, econòmiques i polítiques de Catalunya, País Valencià i Illes Balears. Alguns dels temes publicats en les darreres edicions han tingut després un ressò mediàtic important, com és el cas Palma Arena, la vulneració de drets als CIE, la SICAV de la família Borbó o les xifres del frau fiscal. L’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat treu a la llum, per sisè any consecutiu, 12 temes que, des del seu punt de vista, han silenciat els mitjans de comunicació tradicionals al llarg del 2015. El resultat d’aquest exercici és l’ Anuari Mèdia.cat.

Inscripció gratuïta mitjançant el formulari  https://goo.gl/Z8vt0W

Veure i escoltar a Gervasio Sánchez

Posted on juny 6, 2016 
Filed Under exposicions, fotografia | Leave a Comment

gervasio_sanchez

Aquest curs que ja s’acosta al seu final, hem tingut més dificultat inclús per mantenir aquella funció nostra tan pràctica d’agenda d’esdeveniments d’interès, especialment d’aquells amb la possibilitat de ser gaudits per alumnat i professorat i els quals poden ser després ‘portats’ a l’aula. Així que en aquesta ocasió no hem volgut deixar prerdre el pols de l’actualitat i avisar de la conferència impartida pel fotògraf Gervasio Sánchez amb motiu de la mostra antològica que exposarà al Museu Valencià d’Etnologia. L’obra fotogràfica de Gervasio Sánchez —Premi Nacional de Fotografia 2009, atorgat pel Ministeri de Cultura— representa una llarga travessia per 25 anys d’obstinat treball en nombrosos escenaris bèl·lics i postbèl·lics d’Amèrica Llatina, Europa, Àsia i Àfrica; llocs que desvetlen la cruesa del nostre temps i en els quals perviuen, injustament oblidades, les víctimes de la barbàrie. Sense dubte una més que interessant, polièdirca en la seua lectura pedagògica i perquè la pugau enriquir vos deixem ací el text que la comissària ha publicat:

Gervasio és temperament i passió. Intenció i encoratjament, inconformisme i rebel·lia. Emoció i esquinçament. Al llarg de la seua trajectòria, la seua obra transcorre en la fusió d’estes pulsions per a oferir-nos, sense additius, l’extensa visió d’una geografia humana lacerada per la guerra, l’odi, la desolació i, fet i fet, oblidada en el seu sofriment. En el seu gran periple vital, Gervasio Sánchez ha sabut transcendir la marca de “reporter de guerra” cap a un triple repte professional. En primer lloc, ha reafirmat la seua nítida vocació i convicció de fotoperiodista independent. Després, ha incorporat als temes d’actualitat la construcció de projectes fotogràfics de llarg abast, més reflexius i minuciosos, que constitueixen un distintiu estratègic de la seua obra. I, finalment, ha contribuït al fet que la fotografia documental espanyola tinga un merescut reconeixement com a obra fotogràfica intrínseca, situada amb tot el dret en circuits i espais museístics.

Aquesta mostra antològica, organitzada amb motiu de la concessió del Premi Nacional de Fotografia 2009, atorgat pel Ministeri de Cultura, representa una llarga travessia per 25 anys d’obstinat treball en nombrosos escenaris bèl·lics i posbèl·lics d’Amèrica Llatina, Europa, Àsia i Àfrica; llocs que desvetlen la cruesa del nostre temps i en els quals langueixen, injustament oblidats, les víctimes de la barbàrie. L’obra fotogràfica de Gervasio constitueix, a dia de huí, un contundent llegat històric perquè en el futur no es puga dubtar del passat. Forjada amb infatigable coratge, se submergeix en realitats desoladores que molts preferirien ignorar. La seua fructífera producció suposa una innegable aportació a la fotografia de reportatge i constata com a través d’ella pot dignificar-se a les víctimes retratades amb una mirada particular que enalteix els millors valors del fotoperiodisme.

Sandra Balsells, comissària.

Sala Alfons el Magnánim. Museu Valencià d’Etnologia
Dimecres 8 de juny a les 19:00 h. | Entrada gratuïta

El Club Cinema Alzira clou temporada

Posted on juny 1, 2016 
Filed Under cinema | Leave a Comment

davis_moreau

Així és, amb l’acostament del final de curs, s’acosta també el final d’altres iniciatives. El Club Cinema Alzira tancarà la temporada amb la següent programació.

Divendres 3 de juny
Projecció pel·lícula: La novia de Paula Ortiz. 2015. Adaptació lliure de l’obra teatral Bodas de sangre de Federico García Lorca. 20.00 i 23.00 h.

Divendres 10 de juny
20.00 h. – Projecció: Ascensor para el Cadalso (Louis Malle ’58) (BSO Miles Davis) a l’Auditori C.C.
22.00 h. – Àpat per la cloenda de la temporada 2015-16 de Jazz i Cinema al Claustre oferit pel Club de Cinema i Aljazzira Jazz Club
23.00 h. – Concert The Prototype (The Lou Bennett Song Book ) (Organ Jazz Trio) al Claustre C.C.

I si voleu continuar gaudint del jazz, no dubteu d’estar atents a la 18 Mostra de Jazz al Carrer organitzat per Aljazzira Jazz Club, amb una programació força interessant.

Atenció alumnes, voleu experimentar?

Posted on maig 27, 2016 
Filed Under cinema, educació, festivals | Leave a Comment

cinemas_diffrents

El Festival de París des Cinemas Differents i és un esdeveniment anual organitzat pel Collectif Jeune Cinéma. El tema de cada edició se sotmet a votació dels membres del CJC. i la selecció de les pel·lícules és un procés col·lectiu dirigit per un grup de realitzadors CJC que, amb la seva experiència, seleccionen pel·lícules experimentals a partir d’un gran nombre de pel·lícules presentades cada any per tot el món. El festival promou cinematografies que se centren en l’acte i els esforços creatius per guiar al públic mitjançant la producció de continguts editorials. Des de 1999, el festival és cada vegada més reconegut internacionalment el que fa que més pel·lícules es presenten cada any. La història d’aquest festival està fortament lligada a la història de Collectif Jeune Cinéma, una cooperativa de cineastes amb seu a París per a la seva distribució.

Però açò no és tot, així que pareu especial atenció si teniu menys de 15 anys i ja heu realitzat o desitgeu fer una pel·lícula: el Collectif Jeune Cinéma vos dóna l’oportunitat de participar en un festival de cinema experimental internacional. Les pel·lícules presentades han de tenir almenys un minut de durada, fins a menys d’una hora. No s’imposa cap tema i no estan obligades a explicar una història. Una sensació, una impressió, les imatges que es troben belles o interessants. Vos podeu guair pel vostre desig de provar un tipus específic d’edició o de narrar amb el vostre estil sense por de la imperfecció o d’errades del so i la imatge, un joc de formes que vos inspiren. Tots aquests són algunes de les múltiples possibilitats per començar a fer la vostra pròpia pel·lícula. La selecció es projectarà al Festival de París des Cinemas Differents (4a October> 16 de 2016). El termini de presentació de les obres finalitza el 5 de juliol de 2016. I ja sabeu, si voleu compartir amb nosaltres el procés creatiu, no dubteu en fer-nos partíceps.

Next Page →